Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com


ΕΟΠΥΥ

ΕΟΦ/ φάρμακα, ασφάλεια

ShearWave Ελαστογραφία

Hellenic Society for Ultrasound in Medicine and Biology


Echo-Diagnosis


Echonet, Δίκτυο Υ/Η


Ultrasound first

Ισολογισμοί

Ανακοίνωση για πρόσληψη νέου προσωπικού ΕΣΠΑ
 
Αναζήτηση
      Αντικείμενο Εργασιών Δημοσιεύσεις / Αρθρα ΝΕΑ
Οι Ανθρωποι Επιστ. Ανακοινώσεις Αλληλεγγύη
Εξοπλισμός Εκπαίδευση / Guidelines Επικοινωνία
 Αντικείμενο εργασιών
Η Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία έχει κύριο αντικείμενο εργασιών την πραγματοποίηση όλων των προληπτικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών υπερηχογραφικών εξετάσεων.

Η Υπερηχογραφία είναι μία απεικονιστική μέθοδος που αλλάζει και επεκτείνεται. Εκτός από τις κλασσικές Υπερηχογραφικές εξετάσεις της κυήσεως, του ουροποιητικού, του γαστρεντερικού, του θυρεοειδούς, της άνω & κάτω κοιλίας, μαστών προστίθενται και νέου τύπου εξετάσεις. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο ότι η τεχνολογία της Υπερηχογραφίας αλλάζει: οι ηχοβολείς εξελίσσονται και έτσι περισσότερα όργανα γίνονται προσιτά στους υπερήχους. Παράλληλα βελτιώνεται και η διαγνωστική ακρίβεια με την οποία απεικονίζονται όλα τα όργανα.

Δεν είναι όμως μόνο η μορφολογική εξέταση που προκύπτει από το Υπερηχογράφημα. Το Υπερηχογράφημα είναι μία ζωντανή εξέταση, γίνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να παρακολουθήσει αξιόπιστα την κίνηση των οργάνων όπου αυτή έχει διαγνωστική σημασία. Καθοριστική σημασία προσλαμβάνει στην μελέτη της καρδιάς και των αγγείων όπου είναι προσιτή και εύκολη η μελέτη της κίνησης των βαλβίδων και των τοιχωμάτων. Εκτός από την κινητική μελέτη, οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι έχουν την δυνατότητα να μελετήσουν την αιμοδυναμική συμπεριφορά των οργάνων και των ιστών. Η κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, στα αγγεία αλλά και σε όλα τα όργανα απεικονίζει με εύκολο τρόπο, χωρίς ακτινοβολία την αιμάτωση και την αγγείωσή τους. Η πληροφορία αυτή προστίθεται στην μορφολογική και κινητική πληροφορία ολοκληρώνοντας την μελέτη ενός οργάνου και ενός ιστού. Η αιμοδυναμική συμπεριφορά, δηλαδή η αιμάτωση ενός οργάνου ή μίας βλάβης όπως είναι ένας όγκος ή ένα νεόπλασμα, βοηθάει καθοριστικά στον χαρακτηρισμό του, στην διάκριση του καλοήθους από το κακοήθες και στην διαφορική του διάγνωση.

Πρόσφατα στους σύγχρονους Υπερηχογράφους έχει προστεθεί η Ελαστογραφία. Υπάρχουν ήδη πολλών τύπων Ελαστογραφίας στην αγορά της Υπερηχογραφίας: Η Transient Ελαστογραφία, η Strain Ελαστογραφία, η HI RTE Ελαστογραφία, η ARFI και η ShearWave Ελαστογραφία. Κάθε μία από τις μεθόδους αυτές επιτρέπει μία καινούργια διάσταση στην ανάλυση των ιστών και σε μερικές περιπτώσεις προκύπτει μία ¨εικονική βιοψία¨ που είναι πολύ κοντά στην ιστολογική διάγνωση και βιοψία με βελόνα. Η Ελαστογραφία αρχίζει να αποκτά σημασία στην μελέτη όλων των επιφανειακών οργάνων αλλά και εν τω βάθει οργάνων όπως είναι το ήπαρ, στο μυοσκελετικό σύστημα, στην οφθαλμολογία, στη μελέτη του θυρεοειδούς, στην μελέτη των λεμφαδένων και στην διαφορική διάγνωση καλοήθων από κακοήθεις βλάβες στα όργανα της κοιλιάς αλλά και στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς οργάνων, ιστών και όγκων μετά από χημειοθεραπεία , ακτινοθεραπεία ή άλλη θεραπεία.

Στην Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία διαθέτουμε ήδη τριών ειδών Ελαστογραφία (Transient Ελαστογραφία, HI RTE Ελαστογραφία και SWE Ελαστογραφία). Κύριος σκοπός είναι η δοκιμή των διαφορετικών αυτών Ελαστογραφιών ούτως ώστε να προκύπτει η περισσότερη και η καλύτερη πληροφορία ανάλογα με το όργανο που εξετάζουμε και τον ιστό. Η εξειδίκευση στην Υπερηχογραφία και η εμπειρία των γιατρών που την χρησιμοποιούν κάνουν την Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία κέντρο μελέτης ολόκληρης της Υπερηχογραφίας και ιδιαίτερα της Ελαστογραφίας. Καθοριστικός παράγοντας είναι μετά έρευνα και μελέτη, η αποφυγή των τεχνολογικών ¨θαυμάτων¨ που αποτελούν μόνο θεαματικά εργαλεία και gadgets. Αντίθετα, κύριος στόχος είναι η επικέντρωση της έρευνας, της μελέτης και της εφαρμογής σε κρίσιμα πεδία της Υπερηχογραφίας και της Ελαστογραφίας όπου αναδεικνύεται χρησιμότητα που έχει συμβολή στην διαγνωστική και την θεραπευτική μας προσπάθεια.

Άλλο σημαντικό νέο κεφάλαιο της Υπερηχογραφίας είναι οι Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενες Επεμβατικές πράξεις για διάγνωση ή για θεραπεία. Ήδη στην Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία εφαρμόζουμε Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενες Παρακεντήσεις στον θυρεοειδή, τον προστάτη και το μυοσκελετικό σύστημα. Εκτός από την διαγνωστική αξία των εξετάσεων αυτών προκύπτει και θεραπευτική σημασία με την Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη έγχυση ουσιών και φαρμάκων μέσα στα όργανα ή στις αρθρώσεις. Με την Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Παρακέντηση καθοδηγείται η λεπτή βελόνα στο όργανο-στόχο είτε για να πάρει ιστό για βιοψία και ιστολογική εξέταση, είτε να κάνει περιοχική αναισθησία, είτε για τοποθέτηση φαρμάκου, είτε για έγχυση φαρμάκου που έχει σκοπό την τήξη ενός παθολογικού ιστού ή την έγχυση φαρμάκου που θα απαλύνει τον πόνο κυρίως στο μυοσκελετικό σύστημα. Η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Παρακέντηση που γίνεται επίσης σε πραγματικό χρόνο καθοδηγεί την βελόνα στο όργανο και στο σημείο στόχο με την πιο σύντομη, ανώδυνη και ακίνδυνη οδό ούτως ώστε να προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές.

Άλλο νέο κεφάλαιο της Υπερηχογραφίας είναι η χρήση των ενισχυτών ηχογένειας (Ultrasound Contrast Agents). Tα σκιαγραφικά αυτά, που δεν έχουν σχέση με τα βαρύτερα σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται στην Αξονική και την Μαγνητική Τομογραφία (επειδή παρουσιάζουν σαφώς λιγότερο επιπλοκές), είναι ουσίες που ύστερα από ενδοφλέβια έγχυση βρίσκονται στο αίμα και κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Οι ενισχυτές ηχογένειας αποτελούνται από μικροσκοπικές φυσαλίδες που κυκλοφορούν σε όλα τα όργανα χωρίς να ενοχλούν την λειτουργία τους και απεικονίζονται εύκολα με τους Υπερήχους επειδή το κέλυφος των μικροφυσαλίδων είναι εύκολα ορατό στην Υπερηχογραφία. Οι ουσίες αυτές δεν είναι καν φάρμακα: Οι μικροφυσαλίδες περιέχουν αέριο, συνήθως διοξείδιο του άνθρακα, συστατικό που ήδη κυκλοφορεί στο κυκλοφορικό σύστημα και τους ιστούς.

Αποτέλεσμα της μελέτης της κυκλοφορίας των ενισχυτών ηχογένειας στο σώμα και τα όργανα είναι η θεαματική, όσο και η αποτελεσματική μελέτη της αιμοδυναμικής συμπεριφοράς της καρδιάς, των αγγείων και των συμπαγών οργάνων. Η αγγείωση και η αιμάτωση των οργάνων είναι καθοριστικό στοιχείο της λειτουργίας τους και δίνει αξιόπιστες αιμοδυναμικές πληροφορίες για την διαφορική διάγνωση παθολογικού από φυσιολογικό ιστό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ογκολογία: Η διάκριση καλοήθους από κακοήθη όγκο γίνεται πιο εύκολη αν γνωρίζουμε την αιμοδυναμική τους συμπεριφορά.

Η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση στην Υπερηχογραφία είναι ένα μέτωπο στο οποίο οι συνεργάτες της Ηχοδιαγνωστικής Τομογραφίας είναι πάντοτε έτοιμοι και πάντοτε ικανοί να παρακολουθήσουν και να εφαρμόσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνικές, την εφαρμογή τους, την χρησιμότητά τους, αλλά και την προετοιμασία που χρειάζεται, θα βρείτε στο αντίστοιχο μέρος αυτής της ιστοσελίδας (τμήματα).

 Επικοινωνήστε μαζί μας
Η Εταιρία λειτουργεί απο Δευτέρα μέχρι Πέμπτη: 09:00 - 20:00 και Παρασκευή 09:00 - 18:00.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς στα 210.6205129 & 210.6205130, να μας στείλετε fax στο 210.6205119 ή μέσω email στο info@echomed.gr

Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία / Λ. Κηφισίας 319, 145 61 Κηφισιά / Τηλ.: 210 62 05 129 -130 / Fax: 210 62 05 119 / e-mail: info@echomed.gr