Ελαστογραφία στην Παιδιατρική

Αξιότιμοι Κύριοι συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προσφάτως ξεκίνησα την εφαρμογή της Υπερηχογραφικής Ελαστογραφίας σε παιδιατρικούς ασθενείς.
Όπως γνωρίζετε η Υπερηχογραφική Ελαστογραφία αποτελεί νέα και πολλά υποσχόμενη μέθοδο. Η τεχνική έχει ως τώρα χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες ασθενείς, κυρίως για τον χαρακτηρισμό μορφωμάτων και τη διαφοροποίηση τους σε καλοήθη ή μη.
του μαστού, του προστάτη, του δέρματος, του μυοσκελετικού συστήματος & του θυρεοειδούς αδένα.

Η Ελαστογραφία χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός προσβολής του ηπατικού παρεγχύματος, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να βρίσκει εφαρμογή και για τον έλεγχο άλλων οργάνων, π.χ. των νεφρών σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή άλλου τύπου χρόνιες παθήσεις των νεφρών.
Στην Παιδιατρική, η μέθοδος έχει πρόσφατα εισαχθή για τον έλεγχο του ηπατικού παρεγχύματος σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις του ήπατος (π.χ. ατρησία χοληφόρων), μεταβολικά νοσήματα, κίρρωση του ήπατος αλλά και σε ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ή ογκολογικούς ασθενείς με προσβολή του ήπατος.

Κύριος στόχος είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός ίνωσης του ηπατικού παρεγχύματος καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση των ευρημάτων της Ελαστογραφίας με τα αποτελέσματα της βιοψίας.

Ο σκοπός είναι, με την ανάπτυξη της μεθόδου να αποφεύγονται στο μέλλον στα άτομα αυτά οι συχνές βιοψίες οι οποίες είναι μία επώδυνη και επεμβατική διαδικασία για τα παιδιά και ιδιαίτερα στρεσογόνος για το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της 5ετους εργασιας μου στο Εθνικό Παιδιατρικο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Ήπατος της Ελβετίας είχα την δυνατότητα να εφαρμόζω σε καθημερινή βάση την μέθοδο της Υπερηχογραφικής Ελαστογραφίας σε παιδιά με παθήσεις του ήπατος.
Προσφάτως ξεκίνησα την εφαρμογή της μεθόδου αυτής στο Πολυϊατρείο
Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία , Λ. Κηφισίας 317Γ, 145 61 Κηφισιά, τηλ.2106205129-130, www.echomed.gr που διευθύνεται από τον κ. Παύλο Σ. Ζουμπούλη. Βρίσκομαι στη διάθεση σας για την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ασθενούς σας που θα ωφελούνταν από την εξέταση αυτή.

Με εκτίμηση,
Κατερίνα Καναβάκη, Παιδοακτινολόγος, Τηλ. 69743194350, e-mail: katerinakan@yahoo.gr

COVID-19 Επισκευτείτε μας σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας